GTE2
Image default
Aanbiedingen

De 6 tips voor een betere slaap

Slaaptips: 6 tips voor een betere slaap 

 

U bent niet gedoemd om elke nacht te woelen. Overweeg eenvoudige tips om beter te slapen, van het opstellen van een slaapschema tot het opnemen van lichamelijke activiteit in uw dagelijkse routine.

Denk eens aan alle factoren die een goede nachtrust in de weg kunnen staan – van werkstress en gezinsverantwoordelijkheden tot onverwachte uitdagingen, zoals ziektes. Het is geen wonder dat een goede nachtrust soms ver te zoeken is.

Hoewel u de factoren die uw slaap belemmeren misschien niet in de hand hebt, kunt u wel gewoonten aannemen die een betere slaap bevorderen. Begin met deze eenvoudige tips.

Opzoek naar de wetenschap achter goede slaap? Ga naar de Slaapwetenschap website.

1. Houd u aan een slaapschema
Maak niet meer dan acht uur vrij om te slapen. De aanbevolen hoeveelheid slaap voor een gezonde volwassene is ten minste zeven uur. De meeste mensen hebben niet meer dan acht uur in bed nodig om dit doel te bereiken.

Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op. Probeer het verschil in slaapschema tussen doordeweekse avonden en het weekend te beperken tot niet meer dan één uur. Door consequent te zijn, versterkt u de slaap-waakcyclus van uw lichaam.

Als u niet binnen 20 minuten in slaap valt, verlaat dan uw slaapkamer en ga iets ontspannends doen. Lees of luister naar rustgevende muziek. Ga terug naar bed als u moe bent. Herhaal dit indien nodig.

2. Let op wat u eet en drinkt
Ga niet hongerig of volgevreten naar bed. Vermijd met name zware of grote maaltijden binnen een paar uur voor het slapengaan. Uw ongemak kan u wakker houden.

Ook nicotine, cafeïne en alcohol verdienen voorzichtigheid. Het duurt uren voordat de stimulerende effecten van nicotine en cafeïne uitgewerkt zijn en dat kan de kwaliteit van de slaap aantasten. En hoewel alcohol je slaperig kan maken, kan het de slaap later in de nacht verstoren.

3. Creëer een rustgevende omgeving
Creëer een kamer die ideaal is om in te slapen. Vaak betekent dit koel, donker en stil. Blootstelling aan licht kan het moeilijker maken om in slaap te vallen. Vermijd langdurig gebruik van lichtgevende schermen vlak voor het slapengaan. Overweeg het gebruik van verduisterende rolgordijnen, oordopjes, een ventilator of andere apparaten om een omgeving te creëren die aan uw behoeften voldoet.

Kalmerende activiteiten voor het slapengaan, zoals het nemen van een bad of het toepassen van ontspanningstechnieken, kunnen een betere slaap bevorderen.

4. Beperk dutjes overdag
Lange dutjes overdag kunnen de nachtrust verstoren. Als u ervoor kiest om een dutje te doen, beperk uzelf dan tot maximaal 30 minuten en vermijd dit laat op de dag te doen.

Als u echter ’s nachts werkt, moet u misschien laat op de dag voor het werk een dutje doen om uw slaapachterstand in te halen.

5. Neem fysieke activiteit op in je dagelijkse routine
Regelmatige lichaamsbeweging kan een betere slaap bevorderen. Vermijd echter lichaamsbeweging te dicht voor het slapengaan.

Elke dag naar buiten gaan kan ook helpen.

6. Beheer zorgen
Probeer uw zorgen of zorgen op te lossen voordat u naar bed gaat. Schrijf op wat u bezighoudt en zet het opzij voor morgen.

Stressmanagement kan helpen. Begin met de basis, zoals organiseren, prioriteiten stellen en taken delegeren. Meditatie kan ook angst verlichten.

Weet wanneer u contact moet opnemen met uw arts
Bijna iedereen heeft wel eens een slapeloze nacht – maar als u vaak moeite heeft met slapen, neem dan contact op met uw arts. Het identificeren en behandelen van onderliggende oorzaken kan u helpen de betere slaap te krijgen die u verdient.

 

Voor meer informatie of producten, ga naar de Slaapwijsheid website.

 

 

 

https://slaapwijsheid.nl/