Verzorgen van paarden of pony’s, poetsen en uitmesten

Verzorgen van paarden of pony’s, wat heb je nodig?

 

 

Wanneer je een pony of paard op stal hebt staan is het noodzakelijk om je paard goed te verzorgen. Dit houdt in: de stal uitmesten, voeren en natuurlijk poetsen. Hoe doe je dit, wat zijn de consequenties wanneer je dit niet doet en welke materialen heb je allemaal nodig? Hieronder lees je het allemaal in een korte blog.

 

De paardenstal uitmesten

De stal uitmesten is misschien wel het minst leuke klusje om te doen, maar wel zeer belangrijk. Je paard moet ten alle tijde droog staan in de stal (geen natte plekken). Dit is zodat er geen vervelende ziektes optreden. Een voorbeeld hiervan is mok. Mok zit meestal aan de benen van het paard en bestaat uit korstjes.

Wanneer mok niet optijd wordt behandeld kan je paard of pony hier erg veel last van krijgen. Dit kan zich uiten in dikke benen en blessures (kreupel). Wanneer je de stal dagelijks uitmest heb je uiteindelijk minder werk dan wanneer je het 1 keer in de 4 weken doet. Het beste is om het elke dag bij te houden. Als je elke dag de natte plekken en de mest uit de stal haalt blijft je paard schoner en hoef je ook minder lang te poetsen.

Een stal moet je uitmesten met een mestvork. Je pakt de mest en de natte plekken op met de mestvork en doet deze daarna in een kruiwagen. Wanneer de kruiwagen vol is doe je deze op de mesthoop. Voor goedkope, onverwoestbare mestvorken kun je kijken bij de ruitersport outlet.

 

Voeren van paarden of pony’s

Een paard of pony moet gevoerd worden. Dit kun je doen met kracht en ruw voer, extraatjes en andere aanvullingen. Ruw voer kan bestaan uit hooi/stro, mais etc. Krachtvoer heb je in verschillende varianten namelijk;

Verschillende soorten krachtvoer voor paarden/pony’s:

 • Brokken – Brokken bestaan uit verschillende grondstoffen. Vaak worden er veel granen of graanproducten voor gebruikt, zoals haver, gerst, tarwe en maïs. Daar worden dan mineralen en vitaminen in de gewenste verhoudingen aan toegevoegd.

 

 • Muesli – In muesli vindt je die toegevoegde mineralen en vitaminen vaak terug in de vorm van kleine korreltjes. Soms wordt er bietenpulp in mengvoer gebruik. Het is smakelijk en voedzaam, maar kan in ongeweekte vorm ook slokdarmverstopping veroorzaken.

 

 • Granenmix – voorbeelden van granen en graanproducten zijn haver, gerst, tarwe spelt en maïs. Pas wel op als je dit voert, want te veel granen kan tot voedingsstoornissen leiden zoals koliek en hoefbevangenheid.

 

Het is belangrijk wanneer je je paard of pony gaat voeren de juiste voeding en hoeveelheid geeft. Wanneer je paard teveel krachtvoer krijgt kan hij of zij moeilijker worden met rijden en ziektes oplopen. Wanneer je te weinig geeft zal je paard geen puf meer hebben, de glans uit de vacht verliezen en niet zo opgewekt zijn.

Wanneer je gaat voeren is je basis ruwvoer. Ruwvoer bestaat meestal uit hooi (gedroogd gras). De hoeveelheid hooi die een paard mag verschilt per paard of pony. Echter is het wel zo dat je meer dan voldoende ruwvoer moet voeren. Dit is omdat een paard normaal een grazer is en wanneer niet in de wei het de behoefte heeft om te eten. Gevolgen van te weinig ruwvoer kunnen zijn:

 • Verlies van glans in de vacht
 • Gewichtverlies
 • Gebitsproblemen
 • Hoefproblemen
 • Koliek

Je paard kan zich ook gaan vervelen in de stal wanneer niet aan het eten. Als je je paard of pony dus niet voldoende ruwvoer te eten geeft zal je paard zich op den duur gaan vervelen en is de kans groot dat je paard een stalgebrek ontwikkelt. Voldoende ruwvoer voeren dus! Je kunt je paard ook extra vitaminen en mineralen geven door middel van voedingssupplementen voor het paard

 

Snoepjes voor het paard

Tegenwoordig heb je heel veel verschillende soorten snoepjes voor je paard of pony. Deze kunnen bestaan uit brokjes, pepermunt, suiker, enzovoort enzovoort. Wanneer je hebt getraind met je paard of pony kun je hem extra verwennen door hem wat snoepjes te geven, je paard is je hier dan ook heel dankbaar voor. Ook kun je je paard leuke trucjes aanleren wanneer het gaat om snoepjes. Pas wel op dat je je paard of pony niet teveel snoepjes geeft. Wanneer je je paard of pony teveel geeft is dit niet goed en kan een van de hier boven genoemde ziektes of aandoeningen optreden. Denk nou niet dat je na 2 snoepjes je paard er niet nog 1 mag geven, maar geef hem of haar niet in een keer de hele emmer of zak. Paardensnoepjes komen in allerlei verschillende smaken; vanille, appel, kruiden, honing, banaan, wortel enzovoorts.

 

Verzorgen en poesten van paard of pony

Dat je je paard of pony moet onderhouden is noodzakelijk. Dit houdt in borstelen, poetsen, wassen, manen – staart en sokjes knippen, in de winter scheren (optioneel) enzovoorts. Wat heb je nodig als je je paard wilt borstelen? Om te beginnen met de borstels. Je hebt verschillende categoriën borstels, ook heb je andere borstel of artikelen nodig. Deze zou je compleet in een poetskist kunnen kopen, een poetskist is compleet met alle borstels die je nodig hebt om je paard of pony goet te verzorgen. De inhoud van een poetskist (of andere benodigdheden):

 • Rosborstel
 • Harde borstel
 • Zachte borstel
 • Wonderblokje
 • Manenkam
 • Massageborstel
 • Manenborstel
 • Hoevenkrabber
 • Zweetmes
 • Glansborstel
 • Elastiekjes
 • Hoefborstel

Al deze borstels en artikelen hebben een eigen functie. De functies van de borstels of artikelen spreken voorzich, mocht je toch willen weten waar welke borstel voor dient, kun je kijken op 123Ruitersport

 

Als je wilt weten hoe je je paard het beste kunt verzogen, raad ik je aan deze video te bekijken:

 

 

 

 

Voor meer info : Verzorgen van paarden of pony’s, poetsen en uitmesten