GTE2
Image default
Woning en Tuin

Braakliggend terrein

In vooral het noorden van Nederland zijn er grote stukken braakliggend terrein. Het gaat hier vaak om landbouwgronden die achteraf bleken niet genoeg winstgevend te zijn. Jammer genoeg zijn haast al deze braakliggende terreinen aan het verwilderen  maar de gemeente Zwolle komt nu met een nieuw plan voor al deze terreinen.

Al vanaf 2012 staat de gemeente alternatief gebruik van braakliggende terreinen toe. Nadat er grasmaaiers, dan wel benzine grasmaaiers, het terrein weer netjes hadden gemaakt werden er vaak speeltuinen van gemaakt. Op deze manier had het terrein tenminste een functie was de gedachte van de gemeente.  Helemaal geen slechte gedachte natuurlijk maar vanwege de grote aantallen braakliggende terreinen in deze omgeving moest er ook een ander plan komen. Daarom heeft de gemeente Zwolle besloten om voortaan buurtbewoners gratis de braakliggende terreinen te gebruiken als moestuin.  Bewoners hoeven slechts eenmalig een bijdrage te leveren en kunnen hierna voor een lange tijd gebruikt maken van de terreinen.

In een verklaring laat de gemeente Zwolle weten het initiatief te zien als een erg positieve ontwikkeling. De braakliggende grond krijgt maatschappelijk nut en de gezamenlijke aanpak zorgt in de buurt voor sociale cohesie, aldus een woordvoeder van de gemeente. De gemeente is de laatste tijd ook erg druk bezig om alle braakliggende terreinen in kaart te krijgen. Op deze manier kunnen ze de geïnteresseerden meer duidelijkheid geven over waar ze eventueel een moestuin kunnen opzetten.  

Het initiatief van de gemeente Zwolle moet eigenlijk als voorbeeld dienen voor andere gemeenten, voornamelijk in de noordelijke provincies, van Nederland. Het is toch zonde dat er terreinen zijn waar simpelweg niets mee wordt gedaan. Hier hoeven natuurlijk niet altijd moestuinen of speeltuinen van worden gemaakt, het ka n ook iets heel anders zijn. De komende maanden zal moeten blijken of andere gemeenten net zo creatief zijn als de gemeente Zwolle.

Voor meer info : Braakliggend terrein