GTE2
Image default
Huishoudelijk

Energie voor de toekomst

Energie voor de toekomst

Energie is een belangrijk deel van ons leven. We gebruiken het voor van alles. Denk aan verwarming, vervoer, licht, industrie, de digitale wereld, het bereiden van voedsel…enzovoort. We staan er niet zo vaak bij stil, maar misschien is het goed om dat wel te doen, zodat we klaar zijn voor de toekomst. 

 

Bewustwording

Er is een enorme beweging aan de gang in de energiewereld en dan wereldwijd. De oorzaak is vooral de opkomende economieën in landen zoals China, India en Zuid-Amerikaanse landen. De vraag naar energie stijgt en dit legt een grote druk op de voorraad grondstoffen die de aarde ons te bieden heeft. Bij een steeds grotere groep mensen ontstaat er hierover bewustwording en dit zijn niet alleen maar politiek links georiënteerde mensen meer. De publieke opinie is aan het verschuiven en duurzame energie wint hierdoor steeds meer terrein.

 

Decentralisatie van energieproductie

Steeds meer consumenten onderzoeken manieren om hun eigen energie op te wekken. Denk aan zonnepanelen, maar ook werken consumenten steeds meer samen om kleinschalige, lokale energieprojecten op te zetten. Je bespaart hierdoor enorm op transportkosten van energie. We noemen dit decentralisatie. 

 

De rol van de energieleverancier

De traditionele energieleveranciers doen er goed aan om nu al in te spelen op deze ontwikkelingen. Dit kan door een meer persoonlijke benadering en door service op maat te leveren (bijvoorbeeld een slimme meter, gebruik van sociale media voor besparingstips…). De dienstverlening wordt steeds belangrijker en ook zal het investeren in innovatieve producten een grotere vlucht nemen. Zakelijke energie vergelijken is ook mogelijk bij veel leveranciers. 

 

De rol van de consument

De consument is zelfbewuster geworden en heeft door de privatisering van de energiemarkt in 2004 nu ook veel meer keuze. Hierdoor ontstaat er concurrentie tussen de energiebedrijven. Zij worden hierdoor aangespoord om scherpe prijzen te hanteren en goede service te leveren. In de toekomst zullen steeds meer en steeds vaker consumenten overstappen naar een andere energieleverancier. Dit komt ook omdat dat makkelijker gemaakt wordt en omdat er bedrijven in deze markt gesprongen zijn die je helpen met vergelijken. Snel energie vergelijken is voor elke consument mogelijk.