GTE2
Image default
Auto's en Motoren

Het afsluiten van een goedkope bootverzekering, hoe pak je het aan?

Het kopen van een boot brengt uiteraard een niet onaanzienlijk aantal kosten met zich mee. Voor het merendeel van de boten op de markt geldt dan ook dat er een behoorlijke investering is vereist. Het spreekt dan ook voor zich dat je er niet meteen op zal zitten wachten om nog eens een dure bootverzekering af te sluiten. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je jouw investering graag zal willen beschermen. Het afsluiten van een verzekering voor je boot hoeft in de praktijk gelukkig helemaal niet duur te zijn, integendeel. Wil jij ook graag je boot verzekeren, maar ben je vooral op zoek naar een echt goedkope bootverzekering? Dan dien je zeker en vast verder te lezen!

Welke boten kan je allemaal laten verzekeren?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar welke boten je allemaal kan laten verzekeren. Het spreekt namelijk voor zich dat er in de praktijk een groot aantal verschillende soorten boten bestaan. Zowel voor een sloep als voor bijvoorbeeld een motorboot of een zeilboot geldt dat er een verzekering voor kan worden afgesloten. Wil je graag een catamaran of bijvoorbeeld een rond- of platbodem verzekeren? Dan behoort ook dat natuurlijk tot de mogelijkheden. De mate waarin je al dan niet zal kunnen rekenen op een goedkope bootverzekering is echter afhankelijk van verschillende factoren. Om welke zaken het dan precies gaat ontdek je verderop deze pagina.

Hoe een goedkope bootverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een goedkope bootverzekering is mogelijk op tal van verschillende manieren. Om echt te kunnen genieten van een aantrekkelijke, lage verzekeringspremie zal je in de praktijk wellicht wel een beetje moeite moeten doen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat je er altijd goed aan doet om een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende bootverzekeringen die er bestaan. Dit geldt niet alleen voor het type bootverzekering, maar ook voor de verschillende verzekeraars waarbij je ze kan afsluiten. Het is namelijk zo dat de premie van deze verzekering niet alleen maar wordt bepaald aan de hand van de dekkingen die worden geboden, ook onderling tussen de verschillende verzekeraars kan er sprake zijn van een niet onbehoorlijk verschil in premie.

De geboden dekkingen bepalen voor een groot deel de premie

Een bootverzekering afsluiten is in de praktijk op verschillende manieren mogelijk. Zoveel hebben we hierboven reeds aangegeven. Indien je kiest voor een gewone WA-verzekering voor je boot zal je kunnen vaststellen dat deze uitsluitend de schade zal verzekeren die wordt aangebracht door jou ten opzichte van derden. Dit uiteraard op voorwaarde dat jijzelf verantwoordelijk bent voor de schade. Omwille van het feit dat alleen de schade aan de boot van derden wordt gedekt is het zo dat de verzekeringspremie die moet worden betaald behoorlijk binnen de perken kan blijven.

Het is uiteraard naast de WA-verzekering eveneens mogelijk om te kiezen voor een uitgebreidere bootverzekering. Een echt goedkope bootverzekering zijn de WA+ en WA+ volledige cascoverzekeringen voor boten eigenlijk niet, maar dat neemt niet weg dat ze over zeer interessante dekkingen kunnen beschikken. In ieder geval maakt het afsluiten van één van deze verzekeringen het eveneens mogelijk om de schade aan je eigen boot in te laten dekken. Daarvoor betaal je dus iets meer, maar daar staat tegenover dat je wel kan genieten van heel wat meer zekerheid.

Welke rol speelt het vermogen van de boot?

Indien je een echt goedkope bootverzekering wenst af te sluiten zal je er rekening mee moeten houden dat het type boot evenals het vermogen van de boot een niet onaanzienlijke impact kan hebben op de verzekeringspremie die je moet betalen. Dit geldt natuurlijk eveneens voor de waarde waar de boot over beschikt. Een echt dure boot verzekeren is in de praktijk dan ook altijd heel wat duurder dan het verzekeren van een voordelig(er) tweedehands exemplaar. Dat spreekt voor zich.

Welke rol speelt het vaargebied voor de premie van je verzekering?

Bij het afsluiten van een bootverzekering is het altijd belangrijk om ook aandacht te besteden aan het vaargebied dat je nodig hebt. Wat betekent dat nu concreet? Zeer eenvoudig. Voor heel wat mensen geldt dat ze met hun boot nooit buiten Nederland gaan. Dat zorgt er in de praktijk voor dat het Nederlandse vaargebied voldoende is. In andere gevallen is het echter zo dat mensen net zeer graag buiten Nederland gaan varen waardoor een Europees vaargebied kan zijn vereist. Hoe uitgebreider het vaargebied des te hoger de kosten voor je bootverzekering zullen komen te liggen. Het afsluiten van een echt goedkope bootverzekering vereist dan zeker het uitvoeren van een goede vergelijking.

 

Verzekeringen vergelijken| Diks.nl

 

Een bootverzekering is niet verplicht, waarom ze dan toch afsluiten?

Het afsluiten van een goedkope bootverzekering is in Nederland niet verplicht. Toch is het zo dat heel wat eigenaars van boten er wel degelijk voor kiezen om deze af te sluiten. Hoe komt dat precies? Omdat er nu eenmaal heel veel interessante voordelen verbonden zijn aan het toch afsluiten van een dergelijke verzekering. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het feit dat je op die manier optimaal je investering kan beschermen. Daarnaast is het eveneens zo dat je in andere landen wel degelijk rekening moet houden met een verzekeringsplicht. Trek je komende zomer naar één van de prachtige vakantielanden Italië, Kroatië, Spanje of Griekenland? Dan dien je er bijvoorbeeld rekening mee te houden dat houder zijn van een bootverzekering verplicht is.

Tip! Regelmatig je bootverzekering opnieuw vergelijken kan interessant zijn!

Wil je niet alleen voor even, maar wel blijvend kunnen rekenen op de voordelen van een goedkope bootverzekering? Dan is het altijd interessant om regelmatig een nieuwe vergelijking uit te voeren. Het is namelijk zo dat de meest optimale verzekering voor jouw boot na verloop van tijd kan veranderen. Had je in eerste instantie voor jouw boot de meest uitgebreide verzekering nodig? Dan is het best mogelijk dat deze naarmate de boot ouder is geworden beetje overbodig is geworden. Het afsluiten van een iets beperkte verzekering kan dan misschien wel voldoende zijn. Hoe dan ook, wanneer je blijvend wil kunnen rekenen op een financieel echt interessante verzekering voor je boot is regelmatig opnieuw een vergelijking uitvoeren zeker de moeite waard.