GTE2
Image default
Woning en Tuin

Hoe gaat u een boomstronk verwijderen?

Voor het verwijderen van een boomstronk bestaan verschillende methodes. Iedere methode heeft zijn voordelen maar ook zijn nadelen. Welke methode ingezet kan worden hangt af van verschillende factoren zoals de diameter van de stronk, het budget wat u beschikbaar kan stellen, uw eigen handigheid en de bereikbaarheid van de stronk. Door deze factoren allemaal tegen elkaar af te zetten en met elkaar te wegen kan uiteindelijk bepaalt worden hoe de stronk het beste verwijderd kan worden. Een boomstronk verwijderen is niet iets wat zomaar even gedaan is. Zorg er dus voor dat u alle factoren goed tegen elkaar afweegt zodat u uiteindelijk kunt bepalen welke methode er ingezet moet worden. Indien u er zelf niet uit komt is het aan te raden om iemand in te schakelen die hier verstand van heeft. Denk aan een persoon zoals een hovenier, een tuinman of een boomverzorger. Hij of zij zal één van de volgende methodes inzetten om de boomstronk te verwijderen:

  • De boomstronk uitgraven en de boomwortels doorzagen
  • De boomstronk uitfrezen met een stronkenfrees

De boomstronk uitgraven en de boomwortels doorzagen

Meestal wordt deze methode ingezet wanneer de kluit nog klein is. Dat is vooral het geval bij jonge bomen of bij bomen die niet groot zijn. Indien de mogelijkheid er is dan zal de boomstronk met een graafmachine worden uitgegraven. Indien die mogelijkheid er niet is dan zal de boomstronk met de hand uitgraven worden. Door de boomstronk uit te graven komen de wortels bloot te liggen. Die wortels worden vervolgens met een handzaag of kettingzaag doorgezaagd. Het is daarnaast ook mogelijk om de boomwortels met behulp van een bijl door te hakken.

De boomstronk uitfrezen met een stronkenfrees

Het uitfrezen van een boomstronk met een stronkenfrees is veruit de meest snelle methode voor het verwijderen van een boomstronk. Een stronkenfrees is een machine die aan de kop van de machine een ronddraaiende schijf met beitels heeft. De schijf draait enorm snel rond waardoor het voor een stronkenfrees vrij eenvoudig is om de stronk te verwijderen. Ook kan een stronkenfrees de boomwortels verwijderen omdat de frees ook in staat is om onder het maaiveld te werken.

Voor meer info : Hoe gaat u een boomstronk verwijderen?