Er zijn diverse soorten koelers beschikbaar om de kwaliteit van de melk van topkwaliteit te houden. Zo heb je bijvoorbeeld de indirecte koeling waar de koelvloeistof door water gekoeld wordt tot koud water of het ijswater gebruikt wordt om de melk te laten koelen. De voorkoeler ziet eruit als een grote bak waarbij de tank in het ijswater hangt. Een belangrijk onderdeel bij de koeler is de roerder. De melk moet in beweging blijven om te zorgen voor een gelijkmatige koeling. Tevens zal hierdoor oproming worden voorkomen. Het is niet zo dat de roerder continue in de koeler aan het draaien is. Elk half uur zal deze roerder een aantal minuten ronddraaien in de bak, zodat de homogeen van de samenstelling goed blijft. Als de temperatuur oploopt zal de bacteriegroei ook oplopen. Om te zorgen dat de juiste temperatuur in de tank blijft is er altijd een thermometer ingebouwd die dit controleert. Vanaf de buitenkant kun je op een display de temperatuur van binnen de tank bekijken en eventueel bijstellen. Mocht de temperatuur binnen de koeler oplopen tussen de 4 en 5 graden dan begint de koelmachine met werken. De temperatuur waarop de melk het beste bewaard kan blijven is 3,5 graden Celsius. Op deze temperatuur smaakt de melk het verst en zullen er geen bacteriën aanwezig zijn in de melk. Om dit in de gaten te houden is er een melkwacht, die controleert of de temperatuur van de melk goed is, de temperatuur van de reiniging in rode is en of de roerfunctie goed werk. Bij wijsman kun je terecht voor de juiste adviezen en producten voor je eigen boerderij. Het is van essentieel belang dat er op een veilige manier wordt omgegaan met de zuivelproducten. Je wilt niet dat je melk afgekeurd wordt, want dit kan een schadepost zijn voor je bedrijf. Hoe tevredene de consument is des te meer ze zullen afnemen en dat zorgt weer voor meer geld in de lade. |
Voor meer info : Tevreden melkconsumenten |