GTE2
Image default
Banen en opleidingen

Wat is het VCA examen?

De Veiligheid, gezondheid en Milieu Checklist aannemers of VCA werd meer dan 25 jaar geleden geïntroduceerd in Nederland. Door middel van dit programma werken meer dan een miljoen professionals in 15.000 bedrijven op een veilige, gezonde en duurzame manier. Dat gebeurt in tientallen, uiteenlopende branches. Denk daarbij vooral aan risicovolle sectoren, zoals bij constructie-en onderhoudswerkzaamheden of fabrieken. Wilt u als bedrijf ook een VCA-certificaat kunnen voorleggen? Wilt u het aantal ongevallen op de werkvloer verminderen en uw werknemers helpen gezond te werken? Kies er dan voor om het VCA examen af te leggen bij NIKTA.

Ontvang snel uw VCA examen

Wilt u een VCA examen afleggen? Dan heeft u bij NIKTA, de specialist in opleidingen en certificaties voor bedrijven en werknemers, de keuze uit meer dan 10 locaties. De 19 locaties voor het afleggen van uw examen zijn bovendien verspreid over heel Nederland. Zo is er altijd wel een in uw buurt. Het VCA examen afleggen verloopt bovendien op laptops. Dankzij deze digitale keuze weet u op het einde van uw examen meteen of u geslaagd bent en uw certificaat ontvangt of niet. Als u het VCA examen succesvol hebt afgelegd, stuurt deze organisatie uw diploma en pasje de volgende werkdag al naar u op. Diezelfde dag wordt uw prestatie bovendien opgenomen in het Centraal Diplomaregister. Zo kan elk bedrijf en potentiële werkgever meteen zien dat uw de CVA certificatie hebt.

Welke VCA examen wilt u afleggen?

De Veiligheid, Gezondheid en Milieu checklist aannemers bestaat uit verschillende onderdelen. Voor elk onderdeel bestaat dan ook een apart VCA examen. U begint met het B-VCA of basisveiligheid examen. Daarin leert u over de wetgeving, het herkennen van onveilige situaties en de nodige maatregelen voor het voorkomen van ongevallen. Heeft u al een B-VCA? Dan kunt u doorgaan met een VOL-VCA examen voor operationeel leidinggevende bij een aannemer. Bent u echter leidinggevende of intercedent van een uitzendbureau? Dan kiest u bij NIKTA voor het VIL-VCU examen om te leren over de veiligheidseisen van personeel van VCA-gecertificeerde bedrijven.