GTE2
Image default
Woning en Tuin

Wat is het verschil tussen laminaat en parket?

Wanneer je een vloer van hout wilt leggen of laten leggen dan is de eerste keuze vaak: wordt het parket of wordt het laminaat. Voordat je deze keuze goed kunt maken moet je natuurlijk weten wat precies het verschil is tussen deze twee vloersoorten. Veel bedrijven die houten vloeren leveren, leveren zowel parket als laminaat, kijk maar naar het populaire Thysfloor. Je kunt op deze manier bij een bezoek aan een verkoper ook het verschil zien en voelen. Om het nog verwarrender te maken spreken sommige leveranciers van “laminaatparket”.

Het materiaal maakt het verschil

Een parketvloer wordt gemaakt van massief hout. De bovenste laag bestaat uit hout en is daardoor zeer duurzaam. Bij een laminaatvloer ligt dit anders. Een plank laminaat bestaat uit een aantal lagen samengeperst materiaal, meestal mdf en kunststof. De onderste twee lagen bepalen de stevigheid, de derde laag bepaalt het uiterlijk van het laminaat in kleur en patroon en de bovenste laag is de beschermlaag die zorgt voor duurzaamheid. Omdat echt hout duur in aanschaf is vanwege de kostbare productie, is een parketvloer een stukje duurder dan een laminaatvloer. Hier staat tegenover dat een parketvloer vaak veel langer meegaat dan een vloer van laminaat.

Maak een goede keuze

Als je budget een rol speelt dan is de keuze voor laminaat vaak het meest logisch. Als je bestedingsruimte wat ruimer is dan kun je ook voor parket kiezen. Dit is ook ene goede keuze als de vloer wordt gelegd in een ruimte waar intensief gelopen wordt. Parket is immers duurzamer en zal ook bij intensieve belasting van de vloer langer meegaan dan laminaat.

Voor meer info : Wat is het verschil tussen laminaat en parket?