GTE2
Image default
Electronica en Computers

Wat moet je weten als je gaat vliegen met een drone

Zaken om op te letten als dronebezitter

Het vliegen met een drone is veel meer dan simpelweg een leuk model kopen en hem de lucht in sturen. Er zijn allerlei regels waaraan voldaan moet worden wanneer het om het vliegen gaat. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere randzaken waar je misschien niet direct aan denkt, maar die wel belangrijk zijn om te weten als je een drone kopen gaat. Het gaat dan bijvoorbeeld over de manier waarop je een drone moet verzekeren. Daarnaast zijn er nog allerlei andere zaken waar je aansprakelijkheid voor zou moeten dragen. Het is dan ook verstandig om dit vooraf te leren.

 

Een verzekering voor een drone

Wat voor eigenlijk alle toestellen en apparaten die je gebruikt geldt, geldt natuurlijk ook voor jouw drone. Het is belangrijk dat je een verzekering voor je toestel afsluit. Dit geldt extra wanneer je een wat uitgebreider model met een goede camera hebt. Er zijn dan een aantal zaken waar je je tegen moet beschermen. Het gaat namelijk niet alleen om schade omdat er iets mis is gegaan. Het gaat dan net zo goed om verzekering tegen diefstal. Dit komt immers behoorlijk vaak voor omdat de drones zeer gewild zijn. Zo ben je altijd veilig aan het vliegen.

 

Schade aan anderen toebrengen

Buiten de schade die je drone kan oplopen tijdens het vliegen bestaat er natuurlijk ook altijd een kans dat je de bezittingen van anderen beschadigd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de drone buiten je controlegebied valt. In dat geval is er geen ontkomen aan dat je toestel door zijn onbestuurbaarheid iets zal raken en mogelijk dus ook beschadigen. Je moet deze kosten dan simpelweg vergoeden. Zo is het opgenomen in de geldende regels met betrekking tot het drone vliegen. Jij draagt immers de verantwoordelijkheid, dus dat betekent dat jij ook aansprakelijk bent voor de gevolgen.

 

Wel of niet vliegen

Er zijn een flink aantal gebieden in Nederland waar je niet mag vliegen met je drone. Sterker nog, er is meer gebied waar dit niet mag dan waar dit wel mag. Dit is overigens niet iets wat typisch is voor Nederland. In het overgrote deel van het buitenland is hetzelfde van kracht. Dit geldt bijvoorbeeld in de omgeving van luchthavens. Ook in woonwijken is veel niet toegestaan. Dit is te verklaren omdat het gevaarlijke situaties kan opleveren. Er wordt wel voortdurend gekeken naar de grens van deze gebieden. Die schuift nog weleens op. Houd dit dus regelmatig in de gaten.

 

Hulp vragen

Wanneer je een nieuweling bent op het gebied van vliegen met drones, dan is het niet onverstandig om je goed te laten adviseren. Ga zelf ook op zoek naar informatie over wat allemaal wel en niet mag en naar wat wel en niet nodig is. Dit is echt belangrijk omdat dit de drone-ervaring juist alleen maar ten goede komt. Je wilt immers niet net lekker aan het vliegen zijn en met een grote boete of schadepost worden geconfronteerd. Dit maakt het natuurlijk direct al een stuk minder leuk en ontspannend. Terwijl dit op deze manier makkelijk te voorkomen is.

Voor meer info : Wat moet je weten als je gaat vliegen met een drone