GTE2
Image default
Aanbiedingen

Waar moet je opletten bij het kopen van een kattenbed?

Waar moet je opletten bij het kopen van een kattenbed?

Katten slapen gemiddeld 12 tot 16 uur per dag. Dat is niet alleen om ons te pesten of omdat ze lui zijn. Hun wilde voorouders zijn zo geëvolueerd dat ze zoveel slapen om hun energie te sparen voor de jacht op hun volgende maaltijd. Ook al hoeven onze huisdieren niet meer op zoek naar hun avondeten, onze tamme katachtige vrienden hebben die behoefte aan diepe, langdurige rust nog steeds. Omdat ze zo’n groot deel van hun leven in rust doorbrengen, is het logisch dat huisdierouders willen dat ze het gezellig en comfortabel hebben.

Materialen

Omdat onze katachtigen zo’n groot deel van hun leven slapend doorbrengen, willen we er zeker van zijn dat de materialen waaruit het bed bestaat gezond zijn voor de kat. Kies indien mogelijk voor natuurlijke materialen zoals katoen en wol in plaats van synthetische vezels. Synthetische stoffen kunnen na verloop van tijd afbreken en chemicaliën afgeven, vooral wanneer ze gedurende langere tijd aan zonlicht worden blootgesteld. Hetzelfde geldt voor vulling en matrasmaterialen.

Zoek naar producten die in de VS of Europa zijn gemaakt, omdat daar de hoogste veiligheidsnormen voor producten voor huisdieren gelden. Beoordeel ook het vakmanschap. Sommige low-end dierenbedden zijn in massa geproduceerd en daardoor kan het stiksel snel rafelen, wat de levensduur van uw bed verkort.

Vorm en afmeting

Zowel de vorm als de grootte van een dierenbed zijn sterk afhankelijk van de voorkeuren van uw kat. Sommige katten geven de voorkeur aan de extra veiligheid van een mand in grotvorm, terwijl anderen bang zijn om erin te kruipen. Op dezelfde manier houden sommige katten van verhoogde zijkanten, terwijl andere, vooral oudere en gehandicapte huisdieren, liever languit liggen op een mat-stijl bed zonder zijkanten.

De grootte van het bed heeft ook te maken met of ze zich graag opkrullen of languit slapen. Katten die in een bolletje slapen hebben misschien liever een kleiner bed of een donut stijl die ze om zich heen kunnen voelen. Katten die languit slapen, vinden een mat of een extra groot bed juist prettig.

Als u kiest voor een mand in grotstijl, zorg er dan voor dat de opening breder is dan de snorharen van uw kat. Hun snorharen zijn zeer gevoelig (misschien nog wel gevoeliger dan hun zicht of reuk) en over het algemeen vinden ze het niet prettig als die onnodig gestimuleerd worden. Het is mogelijk dat u meer dan één vorm of formaat moet proberen om erachter te komen wat uw kat het liefste heeft. 

Hoogte

Veel katten geven de voorkeur aan een hoge ligplaats waar ze hun omgeving kunnen zien en het gevoel hebben dat ze boven het strijdgewoel staan. Sommige ligbedden worden geleverd met een voetstuk of zijn voorzien van een voetstuk om de hoogte te verhogen. Vensterbedden en bedden voor muurbevestiging kunnen relatief hoog worden opgehangen, maar zorg ervoor dat uw kat er veilig bij kan.

Sommige bedden zijn slechts een paar centimeter verhoogd. Deze bedden laten de lucht eronderdoor stromen voor een betere verwarming en koeling. In het geval van ouder wordende of gewonde huisdieren kan een verhoogd bed ook de druk op de gewrichten verlichten, omdat het meer als een hangmat werkt.

Hitte en blootstelling aan de zon

Omdat de normale lichaamstemperatuur van een kat tussen de 100 en 102 graden is, geeft hij de voorkeur aan warmte tijdens het slapen. Vooral als uw huis tochtig is of u het koel houdt, kan uw kat genieten van een verwarmd bed of kussen of een vensterbed dat wat zonlicht krijgt. In sommige gevallen kan een bed bij het raam te veel zon krijgen. Denk dus na over het temperatuurbereik waarin u het kattenbed plaatst.

Als u een verwarmd bed koopt, kies er dan een die gecertificeerd is door een onafhankelijke groep of overheidsinstantie om er zeker van te zijn dat het bed thermostatisch geregeld is en niet oververhit kan raken.

Synthetische vezels hebben de neiging om meer warmte vast te houden dan natuurlijke vezels die over het algemeen meer ademend zijn. Een synthetisch donutbed met diepe spleten zal dus warmer zijn dan een katoenen bed met een open stijl. Bedenk hoe het bed warmte vasthoudt, of juist niet en of uw kat zich liever ingraaft of in de open lucht slaapt.

Hoe kan ik mijn kat aanmoedigen om in hun bed te slapen?

Stap één is het kiezen van het juiste kattenmand voor uw kat, zoals hierboven besproken. Katten die van bedekking houden, geven misschien de voorkeur aan een bed in grotstijl. Een verwarmd bed kan als een magneet op uw kat werken. Katten die van de zon houden, vinden een bed met venster misschien fijner.

Als je eenmaal een bed hebt gekozen dat past bij hun smaak, is stap twee het kiezen van de beste locatie. Dat kan een verhoogde of zonnige plek zijn. Meestal slapen katten het liefst in een rustige, verkeersarme omgeving, uit de buurt van onstuimige honden of kinderen.

U kunt het bed interessanter maken door het te bestrooien met kattenkruid of een paar kattensnoepjes. U kunt de weegschaal ook een beetje laten doorslaan door andere gebieden minder aantrekkelijk te maken, door deuren te sluiten en/of boeken of dubbelzijdig plakband te plaatsen op de plaatsen waar u niet wilt dat ze slapen.

Voor dierenverzorging, ga naar Suus dierenverzorging!